Kožni novčanik

NovčanikNeka je nevidljiva ruka u njega upakovala sve što je mislila da je potrebno da podmiri život. Stavila je šaku zdravlja u prvu pregradu. U drugu je stavila zrno ljubavi. U treću je stavila parče duše. U četvrtu razum. U pregradak za sitniž ugurala je po koju kovanicu emocija u raznim vrednostima. Svaka je od novčanica, papirnatih i kovanih, imala svoje lice i naličje. Od svake je bilo taman koliko je trebalo. Baš toliko…koliko život košta. Mogao se puniti i mogao se trošiti. Sve je zavisilo od pregrade i od mere. Ta je nevidljiva ruka znala, da ako se i jedna pregrada istroši ili ako sve novčanice pokažu samo svoje naličje, spreman je za kraj, spreman je za odbaciti ga kao parče bezvredne krpe. Znala je…ali nije dala uputstvo za upotrebu. Ostavila je to na slobodnu procenu onoga ko iz njega zagrabi i onoga ko u njega vraća. Znala je…ali nije rekla…da ako se od zdravlja grabi, teško se vraća nazad. Znala je da je ta pregrada prva jer zaslužuje da bude prva, takodje je znala da nijedna ruka neće biti svesna vrednosti te pregrade, dok ne zagrabi u nju i ne naidje na prazninu. Znala je, ali ruka ne ume da govori a da piše nije htela. Za to je služila jedna od pregrada u koje je smestila razum. Takodje je znala da pregrada koja čuva ljubav donosi i sreću…znala je i da pregrada sa kovanicama emocija donosi malo ljubavi, odnosi malo zdravlja, donosi još sreće i odnosi mnogo od nje. Znala je da kovanica emocija donosi nesreću, donosi mržnju, ljubomoru i zavist…znala je, ali nije rekla…nije napisala. Za to je služila jedna od pregrada u koje je smestila ljubav. Uz ljubav – ne ide mržnja, ne bi smela, uz sreću – ne ide zavist, ne bi smela, uz zdravlje – ne ide nesreća, jer zdravlje je najveća sreća. Uz ljubomoru – ne ide ljubav, jer to nije ljubav…(no dobro, u malim apoenima može…). Znala je, ali nije rekla, jer stavila je taman toliko, koliko život košta. Onaj ko pametno troši, može da ga plati, onaj ko ne ume….tom… kad – tad naplate…

19 thoughts on “Kožni novčanik

 1. Onaj ko ne troši pametno, čini mi se, mnoooogo kasnije, ukapira i oseti, kad stigne naplata! Lepo sročeno, istinito! :good:

 2. Slažem se sa Dudom, ali bih još dodao da postoje novčanici veoma raznih veličina, pa kom’ manje kom’ više od svega što si navela, i još pride… ono što nisi spomenula :pozz:

 3. Mnogo mi se svidja post o novčaniku :heart:
  Teško je naći pravu meru, svi smo ponekad rasipnici…
  Tek kad nam nešto baš zafali histerično prebrojavamo kovanice…
  Zdravlje i ljubav pre svega treba čuvati jer oni najčešće nedostaju :good: :good: :good:

  1. Breskvice, nemaš pojma koliko se slažem :yes: Ja sam od onih koji zdravlje zaborave ceniti, kao to se podrazumeva da imamo…i tako dok se ne setim jednog dragog deteta i njegove mame kako muku muče s vremena na vreme, onda shvatim…kako smo mi sretni a ne cenimo to!!!

  2. E, Kokice, ja sam imala prilike na svojoj koži to da osetim…
   Dok je sve ok. milsiš „Nema šanse meni to da se dogodi, ja sam zdrava, prava, nisam ni grip nikad dobila…“
   A onda pukne samo odjednom ti fali nešto… Panika, frka… Nismo svesni šta znači biti zdrav…

   1. Tačno tako, onda tek shvatiš šta si imao…i onaj osećaj, joj…samo da ponovo budem dobro, ništa mi neće smetati i neću biti nezadovoljna… :bolan:
    Žao mi je što si morala proći to što jesi, nadam se da je ok sada sve :good:

 4. Divna prica Sanja ))))))))))
  Ja se rukovodim onom narodnom :“Iz stisnute sake nista ne moze izaci,a li nista u nju ni uci „…Zato „trosim“ sve svoje sto mi je dato :heart: Dok ima…nek’ se trosi, a sto se vise trosi, vise i ima ))))))))))

 5. Eh draga moja…ma nek’ se i ta trosi…)))))))))))))
  Ta necu valjda zdrava da umrem – bilo bi mi zao 😉

 6. PS Stvarno bi bilo lepo kada bi postojao takav novčanik gde bi smo mogli da čuvamo ljubav, razum, sreću, zdravlje… i da samim tim to upotrebimo kada nam je najpotrebnije. :ideja:

  1. Moja je ideja bila da smo mi, ljudska bića ti novčanici i da upravo mi moramo sve to da čuvamo u nama, ne dozvolimo da se istrošimo, da emocije izblede, da zdravlje propadne. Čuvajmo se i čuvajmo naše drage oko nas, jednom kada to izgubimo, teško da će se novčanik opet napuniti :heart:

 7. Kako si ovo lepo napisala :heart: :rose:
  Vecina nas ovo zna teorijski,ali u praksi je sve to tesko primeniti :scratch:
  Najveci je problem ona prva pregrada…ne kazu dzabe stari „cuvaj dok imas sta da cuvas“
  Kad shvatimo da su u pravu,obicno bude kasno 😥

  1. :bravo: istina je, jedno je teorija, drugo je praksa i najčešće na praksi puknemo…al život je škola, neke predmete možemo polagati, neke jednostavno ne :mail:

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.