Borisove origami majstorije

Boris i savijanjeIma jedan dečak. Ime mu je Boris. Ima još jedan dečak. Ime mu je Dejan. To su naši dečaci. Moji, jer sam ih ja rodila, moji, jer su mome srcu najdraži. Mangupovi, jer idu uz mene, kao deo mene. Mangupovi, jer bez njih ni ja nisam ja i ako ponekada baš i nisam neka ja.
Taj prvi dečak, Boris dečak, rodio se spretnih ruku. Sada bih o njemu. Od kockica je umeo da napravi što god je zamislio. No dobro…ne baš kaput ili gaće, ali kule svakojake…ooooda, to naročito, još sa dve godine svoje.
Posle su usledile majstorije razne. Figurice od metalnih šipki sa plastičnim ćoškovima, seckanje papira komada mnogo, lepljenje, oblikovanje….sve do savijanja. Tada je taj dečak, spretan dečak, otkrio origami majstorije. Origami kao veštinu – veštinu savijanja papira. Odakle je ta veština i čemu služi? Pa služi čemu i svaka druga umetnost, iskazivanju talenta, izražavanju kroz svoja dela, pokazivanja svetu da smo tu i da stvaramo. Otkrio je i počeo da savija….savija do preterivanja, savija do iscrpljivanja svojih nerava, savija do ovisnosti. Ispresavijao je taj dečak, origami – dečak, celu knjigu šema i uputstava. Savijao – ja gledala, a što je on video…ja videla nisam. Moje oči to nisu mogle zapamtiti a njegove kao od šale jesu. Moje su ruke zgužvale papir – njegove su savile. Zato je on za nas…mali umetnik. Zato su nastale Borisove origami majstorije.

Ko i malo vremena nadje, mrvicu, malu, sitnu…ako može neka odvoji, samo pogled tamo da zabaci…obradovaće jedno dete, s(p)retno dete, zadovoljno dete, ispunjeno onime što pravi jer uživa to da pravi.

http://blog.subotica.in.rs/origami/
Origami u sobi

9 thoughts on “Borisove origami majstorije

 1. Imate veoma talentovanog sina. 🙂 Neka neguje taj dar za umetnost. Svaka mu čast na onome što je napravio. Ja sam pokušavala i retko šta mi je uspevalo. Teško bre mnogo. :S

 2. Mali je stvarno pravi stvaralac! Obožavam male umetnike i ostavila sam mu komentar na blogu! Sladak je, na mamu! 🙂

 3. Jelena, hvala ti…ja sam davno odustala od pokušaja. Moje se znanje svodi na pravljenje aviona i molerske kape, to bi otrpilike bilo to :yes: :yes: :yes:

 4. Dudo, šta kažeš…ja isto mislim da mu lepo ide…jedino, posle ide pa svima poklanja i voli da mu se dive :wacko: A da je sladak na mamu…ajajajaj, ne znam koliko je to dobro za njega :namig: Hvala za komentar, možda danas stigne do računara, ako nam narastu stepenice do četvrtog :yes:

 5. Eh, tek sada vidim koji sam ja duduk za ove stvari 😥 a nekad davno znao sam od novinskog papira da pravim molersku kapu i brodić za krstarenje po lavoru :yahoo:
  Svaka veština u životu je dobrodošla, štaviše – ako znamo stotinjak više od drugih, običnih ljudi, onda nas te veštine čine umetnicima :bravo: :bravo: :bravo: Borise!
  :pozz:

 6. Kokice, drago mi je da je našao tako lep hobi, svidja mi se, baš zabavno izgleda.
  Ja to ne bih znala, sigurna sam. Kupuješ papir u bojama?
  Neka je on srećan i zadovoljan, pa neka poklanja svima, a mi ćemo da se divimo 🙂

 7. :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :good: :good: :good: :good: :bravo: :yahoo: :kul: 😎 :kul: :kul: :kul: :kul: :kul: :pozz: :pozz: :pozz:

 8. :good: :good: :bye: :bye: :kul: :nasmeseni: :nasmeseni: :nasmeseni: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :kul: :kul: :kul: :kul: :kul: :kul: :kul: :kul: :kul: :kul: :kul: :kul: :kul: :pozz: :pozz: :pozz: :pozz: :pozz: :pozz: :pozz: :pozz: :pozz:

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.