Ko o čemu…

Hmmm, da vidimo, o čemu smo ono diskutovali ovih dana? O da, o moru…pa šta ako sam dosadna? I baš  me briga ako sam smor, jako mi se ide sada već. Dosadile su mi pripreme za pripreme za polazak na more, pa pripreme za polazak, pa sve tako redom kako sam već opisala u nekom ranijem opšte dosadjujućem postu , makar za one koji ne idu na tu, ovu ili onu stranu, nego ostaju tu gde jesu, na svojim guzama. Pa šta? Sve svoju draž ima.
Na primer, gore pomenuti sretnici koji ostaju tu gde jesu (kaže se sidi di si, ni za di si nisi – u prevodu…ma ko razume, shvatio je…), mogu komotno da uživaju kod kuće, pa ako uz to imaju i neki dobar klima uredjaj, mogu sa njim da se klimaju ceo dan, a da ipak ne osete užasnu vrelinu sunca, koje svojim zracima probija kroz i bez probijanja bušni ozonski omotač, paleći našu kožu, surovo ostavljajući mračni ten na njoj, sa ko zna kakvim posledicama (sad…možda će nam se kazati za nekoliko godina – nije isključeno). Uz to, nemilice cedi dobar postotak vlažnosti iz naših, sunčanjem napaćenih tela.
To je jedan primer, htela sam sada ovde naredjati nekoliko, ali mi nešto ne ide, svaka ideja koja mi padne na pamet   💡  vodi me na more…Da, dosadna sam, ali ne mogu da se otrgnem tome.
Nešto me jedino ova kiša, sad ne baš zadnjih dana, nego mnogo zadnjih dana, plaši, da baš nećemo u potpunosti moći iskoristiti sve dane u svrhu sunčanja i kupanja, neke ćemo možda provesti igrajući na terasi yamb, risiko, kakve li još društvene igre, čitajući, odmarajući, srčući kaficu, pa sve mislim…pa nije ni to loše, odmor od odmora…Pa onda uvalim u googlovu vremensku prognozu Split (to nam dodje najbliža prognoza Seget Vranjici), kad ono! Gde ćeš veće sreće?

Pitajte me kakvo je vreme bilo do sada na prognozi…bilo je od svega po malo, malo sunca, malo oblaka, malo kiše, pa i grmljavine.
Pitajte me kakvo je vreme od nedelje na prognozi…sunce, samo, usamljeno, ništa drugo u kockici nema.
Pitajte me kada krećemo na more, ako bog da da sve bude u redu…u nedelju rano ujutro.
Nemojte me pitati da li se radujem…Pa naravno!!!

Odbrojavanje je uveliko u toku, dva komada čamaca dečijih spremna, jedan dobio Dekica za rodjendan, može poneti 50 kg žive vage (plus minus, uklapam se, taj ću da maznem), drugi dobio Dekica za rodjendan, e sad…nisam čitala koliko može poneti, ali je taj dva puta veći, pa kontam…poneće decu, e sad…ima i vesla…Pitanje je, hoćemo li zaposliti Mangupa da vesla, ili da gura mene,…nakon što popije zasluženu limunadu u plićaku…ako me pre toga ne potopi zbog izjava raznih komada mnogo.
Naručene sunčane naočare od mladih naraštaja – obezbedjene, vodeni pištolji naručeni od mladih naraštaja – obezbedjeni, dobio Dekica za rodjendan i još koji pride.
Mama? Za nju se ne brinem…ona betonska klupa u hladovini koja je u letnjem periodu kada smo mi na moru rezervisana za nju, neće nigde,  jer – betonska je. Dakle, mama – obezbedjena.
Mangup – pa on je muško, za njega se ne brinem, kao što smo spominjali, njima samo kupaći, papuče, peškir i slana voda. Tako da – i Mangup – rešen.
Kokica? Ah…Kokica je komplikovana, ali je i rešena! Rešena da podje i da se dobro provede, ako pri tome provodom ne smatramo  lude žurke, igranje oko šipke, nalivanje alkohola u sebe, jurnjavu do rane zore, nego…jednostavno, odmor za dušu, možda malo manje telo. Provod, ako provodom smatrate provesti više vremena sa najdražima, nego što to inače možete sebi da priuštite, provod,  ako ne očekujete previše, nego jednostavno…mir…mir nekog dalekog, malog, srdačnog, mirisom mora ispunjenog mestašca, gde meštani dojure sa peškirićem u ruci, zaplivaju, nema ih barem dva sata, za to vreme razmene dnevna dešavanja u „selu“…potom, nakon druženja, popričaju malo i sa nama, došljacima iz tamo nekog grada na severu Bačke, prisete se davnih dana, podele koji osmeh sa nama i svoju gostoprimivost…provod, jednostavnost, odmor, nešto da nas ispuni i nešto o čemu bih mogla pisati kada se vratimo, da vas više ne gnjavim planiranjem odlaska, nego da to zamenim gnjavljenjem sa odlaska….

15 thoughts on “Ko o čemu…

 1. Nedelju dana? Ala ste mi brzi, ja mislio idete na dva tri meseca, taman i koji kilogram soli da nam donesete Inače, da šalu malo skrajnemo u neku zabit: Armiju sam služio na Lastovu, kasnije godinama tamo letovao, ipak ne mogu reći da mi dosadilo more

 2. Kad već toliko čitah o tim silnim pripremama za pripreme za pripreme za polazak na polazak za odlazak ………. na MORE ….. tedoh reći valjda smo mi tu na forumu (il šta li je već ovo 🙂 ) zaslužili po jedan kamenčić sa te toliko prozivane (famozne) plaže na tom toliko puta spominjanom MORU. Jel može meni neki tamniji (crni) kamenčić? I da!Htedoh vam poručiti (kokici i mangupu) nemojte slučajno zaboraviti OTVARAČ ZA KONZERVE!!!!!!!!!!!!!! Koliko sam doznao iz tajnih-pouzdanih izvora bitiće vam vrlo potreban! Ja vas 10.07.’09 negde oko 13h napuštam na par dana,odo i ja na mini godišnji (silom prilika) u rodnu mi (po ocu) BOSNU! te ovom vam prilikom želim srećan put,ugodan boravak na letovanju i PUNO PUNO sunčanih dana i pomislite na mene koji nisam na moru.

 3. Dakle Grande, kao što Mangup reče, mi za nedelju dana očekujemo lakumićkine da nam se pridruže, a i dobro će nam doći, dok nacedimo kilo morske soli…. ajaoooo biće posla, izeš kupanje, odmah se bacamo na so
  Slladjane, dobar put, biće kamenja, sad jel belog jel crnog…videćemo…i otvarač, dobra ideja, da stavim na papir i to I…pomislićemo i na tebe (ako dodješ do izražaja od naručenog kilograma soli morske… )

 4. Dakle, hvala Vam i nemoj tamo da vam bude dosadno želim Vam srećan put i da se bogovski nauživate godišnjeg na velikoj slanoj vodi

 5. Meni ni malo nije bilo dosadno da čitam o pripremama priprema. Divno je kada neko ume tako da se organizuje, pa imaš vremena da se unapred raduješ. Nekako nikako to ne stignem, rekoh ti već kako se mi spremamo i organizujemo. Maksimalno brzo, ali i opušteno istovremeno, ako me razumeš.

  Lepo se provedite i baš se radujem što će vam vreme biti dobro. Uživajte.

 6. Dok sam čitala post ovde sa desne strane „prođe“ majica „Majca za zvocanje“. Nešto mi pade na pamet da ću morati da je naručim, baš mi se zvoca po kući danas.

 7. Charolija 😀 divno je biti samokritičan, ja mislim da sam je već zaslužila intenzivnim radom na tu temu (odmah možeš zvocati, jer ne piše majica, nego majca )
  I…hvala ti na lepim željama

 8. Obavezno uzmi majicu i to ne majicu nego majcu. Greska se ispostavila vec kad je majica postavljena , kao i kod jos jedne majice. Namerno ne menjasmo , nek bude za zvocanje i to :).
  Jos malo pa idemo , a mozda i produzimo odmor malo duze …. 🙂

 9. Vidim, opet vas posetili Rusi Ja samo toliko, dok se vi kupate je li, za ono vreme kada se vratite, da znate da sam menjao adresu, već ćete i sami videti kod vebsajta.

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.