Što se mora…nije teško

Dakle, da vidimo, šta je to potrebno za dobar odmor na moru? Muška glava (unapred se izvinjavam svim istim, gore pomenutim glavama, koje odudaraju od mase) kaže ovako: treba more, stići do mora, spakovati kupaći (može i onaj od pre,…a ko će se sad već sećati od kada je…), papuče (ne zato što su papučari, nego jer je praktično), peškir (bilo kakav, tek da se ima sa čime malo sakupiti voda iz pupka) i dobra volja. To bi bilo otprilike to. E da…i možda koje pivo…
Sad…ako se tu na putu nadje i koji komad mesa (svinjsko, pipikino ili kakvo već, ne ono što šeta na dve dugačke, a neupotrebljive butke)…to je već premija, malo ga okrenuti, udimiti, koji lukac pogrickati. Žurka brate, šta ćeš bolje???
Ali vala jok….ženska glava nešto drugo kaže…ne može to tako, opušteno, kako to oni misle, lako je njima, samo kao treba kupaći, i te već gore u pola reda nabrojane potrepštine. To je malo komplikovanije nego što oni…momci…misle.

,

[flagallery gid=10 name=“Gallery“]

Kao prvo…istina, nije na odmet odlučiti se za konkretno mesto za odlazak na odmor, pa utanačiti tačno o kakvom je prevoznom sredstvu reč, erkondišn…ima – nema? Deca u kolima, dečija brava – sigurno od nazad ili nesigurno?  Naravno, ako se ide u nekom ličnom aranžmanu, da nastavimo, ni u ludilu se ne seda u neopran i fuj prašnjav auto!!! A po mogućnosti i nove presvlake da se sašiju….a onaj muški svet eventualno neka proveri, ako baš misli da je to jako neophodno…ulje, vodu i te takve tričarije, bezvezarije…i možeš misliti, tank….kao da je baš o glavu da se kreće sa punim rezervoarom…pa zbuniće se, jadnik (rezervoar, da napomenem)!!! Ne treba ga navikavati.
Takodje, sitnice oko puta, kuda, kako, šta je i gde najjednostavnije, poći, stići, doći….to je opet, manje važno, za šta nam uopšte služe navigacije? Zašto oni lupaju glavu o tome, ukucaš lepo odakle krećeš, gde hoćeš da stigneš i Nataša, Marija, Nemanja, Joso ili kako god se onaj virtualni diktirač putanje i zamenik za uspavanog suvozača zove, lepo ti govori, sad skreni tu, za 200m se pripremi da za 300m skreneš u krivinu na levo, eeee ako imaš dobre reflekse, ispratiš monolog, a ako nemaš, šta si uopšte sedao za volan?!!!!!
Tako, sve neke, manje važne stvari, za dobar provod, siguran put i dobar odmor. Da mi predjemo na nešto konkretnije i nešto zaista bitno i ozbiljno.
Kakav ću kupaći obući, pa sve kakva tašnica uz to, pa možda bi i papuče trebalo utoniti, …pita se ona…i sada već stižemo do srži pojma – odmor, prodiremo u njegovo puno značenje, počinjemo shvatati šta je ono što ga u stvari i čini upravo time – odmorom!
Prvi zaključak je dakako – odmor ga nikako ne čini odmorom. Ima tu milion stvari da se uradi, svašta da se pripremi, za pripreme za pripreme za polazak, pa za pripreme za polazak, pa za polazak, pa sam polazak, pa šta nakon polaska, pa u toku kretanja, pa približavanje….uf…nije to lako, naročito ženama…one jadne na sve treba da misle. Pa ko će se drugi setiti ako ne ona, da uz ljubičasti kupaći nikako ne idu crveno nalakirani nokti (podrazumeva se da i na nožnim perajama budu zamazani…)…pa onda, dlake, bezbroj dlaka, na sve strane, kao da su nam majmuni neki rodjaci, bliski rodjaci, a ne daleki preci…šta sa njima, neće valjda da ih brije, pa da se onaj mali broj hrabrih ribica što navrate u plićak nabode na njene panjeve na nogama? Ili bi se možda ostali plivači zbunili pa mislili da je voda prepuna ježića, pa ih treba utamaniti i skočiti na nedužno, pre dva dana izbrijano stvorenje?! Pa naravno da ne može sebi tako nešto da dozvoli…to se treba lepo kod kozmetičarke, šta je briga što je pet meseci trudna, lepo će joj se osmehnuti (kao da ovu boli za njen osmeh…), pa ako se očajnici posreći, a ne vidim opravdanih razloga da ne, lepo da pomenutu trudnjaču zakaže za nekih dvanaest sati pred polazak, pa da vidiš deranja, što one opuštene što kreće na odmor, što deranja nogu vrelim voskom (jer, petomesečno trudna žena se uopšte nije iznervirala što je ova poslala šesnaest poruka sa užasnim razlozima zašto joj ova dobrovoljno mora izdepilirati dlake sa sve gde god primeti da je neka pustila stablo)a sve u cilju da joj se ribice mogu klizati po nogama barem čitava tri dana na letovanju, a kasnije, slična priča, čim naidje struja hladne vode, a koža se nakostreši, na scenu opet stupa  izgled i osećaj očerupane malo matorije piletine.
I…kada se utanače detalji oko rešavanja ovog problema koji, verovali ili ne, jeste od životne važnosti, prelazi se na odabir rastegljivog para gaća i onog da ne kažem čega ….drža. Kao da se baš svakoj ima šta držati u njemu…mogla bi komotno da šeta plažom, a da je neko od meštana koji je zadužen za održavanje reda na plaži, pozajmi kao lopatu da malo dotera razbacani šljunak. E sad ako je prvih dana, nije problem, već tamo, ranije pominjani problematični četvrti pa nadalje, zbunilo bi ga jedino što je ta lopata puna nekih eksera, sad jel zardjalih ili ne, manje bitno….
I gde smo ono stali, kupovina kupaćeg za lopate…kreće se sa velikim entuzijazmom u odabir, i to drži sigurno jedno dve – tri tezge, pa kako se kreću dalje, izbor bi trebao da je veći, a njoj izgleda sve manji, kada shvata da njenom problemu nema ravnog, a naravno…nema ni rešenja! Ko još ima gaće veličine triiksel a onaj drž ne daj po mogućnosti minus es? Svako normalno žensko čeljade, hajde da kažemo, uklapa se u kombinaciju L/L…No dobro, posreći joj se…ipak, nadje neku takvu udri me do zore kombinaciju, situacija biva spašena, sada su već potrebe mnogo veće. Sada već nije na odmet taj izabrani rastegljivi komplet malo i pokazati ispod neke haljinice, pa tako nešto….ovaj…ne bi bilo loše isto kupiti, nije da je zbog mode, nego ono….stvarno nema šta da obuče! Onaj puni ormar, to su stvarno stare stvari, kojima je duša iznošena, pa neće ih valjda maltretirati i na putovanju? Onda nastupa premeravanje i odmeravanje, haljina i telesa ženskih, kako se koja u šta uvukla i kako ova nesretnica sa tek jedva odabranom kombinacijom  kupaćeg kostima za nekog ko je kao da se rodio ko kruška, neće sebi dozvoliti da tako neukusno odevena i obuvena šeta kraj mora (kao da će je neko i primetiti pored onih silnih jahti uparkiranih kraj šetališta). Naravno da sada moraju da se kupe i papuče u sličnim tonovima, pa gumice i ostale drangulije.
I naposletku…i taj je veliki i bitan problem rešen. Postavlja se dalje pitanje, šta i koliko komada poneti? Što majica, što haljina, pa onog što pod njih ide, pa za izlazak, pa za neizlazak, pa za odlazak na sladoled, pa za odlazak do plaže, pa za kuvanje kafice, pa za ispijanje kafice…sve su to važni momenti koje treba isplanirati. Da ne zaboravimo faktore!!! Važne faktore, faktore zaštite od tamo nekih zračenja…Ma kakvi faktori bre, maslinovo ulje je zakon! Da vidiš kako se od njega gori – crni! Pa šta je drugo i važno nego doći garav, kao da si naglo na letovanju dobio napad da se solidarišeš sa onima kojima je tamnija koža poklonjena još na rodjenju! Kakav ti je to odmor, ako te koleginice ne spopadnu odmah komentarima na račun zaradjene (skupo, da napomenem) boje. Šta nam može sunce, šta nam sme, nek nas dohvati alergija, eto to je, to je sve! Nek se češemo, škrabamo noktima po koži, neka peče, so neka nam izgrize kožu, ali ima bre da nas ne prepoznaju kada kući dodjemo!
Kosa! Šta sa kosom? Ošišati pre ili posle mora, zaštititi tako važne krajeve kose (kao da bez njih ostaješ ćelav), ufarbati se ili ne? Jao, pa to su pitanja za izludeti! Kako uopšte žene mogu da se nose sa tako velikim teretom?
I koji peškir za plažu? Ima li smisla ići uopšte na plažu, ako kupaći i peškir nisu uskladjeni? I…i…ne znam, mnogo je to…nije odmor baš takav odmor kakvim ga oni što ne idu na odmor odmorom smatraju…Teško je to….mnogo pitanja, mnogo obaveza, mnogo problema…A čemu sve to, samo zato da bi se pržili na vrelom, letnjem, morskom suncu, samo zato da bi umakali pozadine u slanu vodu? Samo zato da bi se satima izležavali na plaži, pa se još morali i okretati da ne pocrnimo samo sa jedne strane? Samo zato da pijemo kafu dok talasi zapljuskuju obalu?
Ma da….samo zato, al šta ćete, što se mora….nije teško 

15 thoughts on “Što se mora…nije teško

 1. eh da znaš da posle čitanja ovog teksta srećniji što sam muško! Mislim da si u odabiru krpica za žensku osobu zaboravila faktor uskladjivanja sa onom muškom osobom (tj sa njegovim kupaćim i papučkama) ili njega sa njom (što se tiče boja,dezena, itd….) Možda bi mogao da vam pomognem oko te tematike preporukom trodelnog kupaćeg kostima (postoji i muška i ženska varijacija istog)

 2. Slažem se ja sa ovom poslednjom rečenicom ali moram reći da sam odavno sumnjao u nekakva putovanja na more I baš mi je žao Vas koji morate na more, no blago meni ću ja da ostanem u debelom ‘ladu

 3. Grande! Ja sam mašinu od fotoaparata zagrejala, obračun po tom pitanju smo već zakazali, al’ iz hlada ćeš slabo šta uhvatiti …i da…hvala ti što brineš, al’ nemoj se trošiti na nas, snaći ćemo se već nekako (biće fazon da nam neka crna mačketina predje put, pa da se odlučimo vratiti, da ne baksuziramo )

 4. Slladjane, pazi kad ti je totalno dobra dopuna! Nije mi to ni palo na pamet! One mangupove narandžaste gaće nikako mi neće štimat kao broj tri pomenutog trodelnog Sad, šta da menjam, mangupa ne bih, al’ vala i sa kupaćim sam zadovoljna

 5. Eh , da je to samo odabit kupaceg , mene jos uvek bole noge. No oduzit ce mi se limunadom na pucket prstiju dok se ja budem izlezavao u slanoj vodi. Eh … jedva cekam.

 6. Uh…meni za putovanje na more treba samo jedan ranac u koji stavim baš ono što i muški, s tim što strpam i gornji deo kupaćeg kostima. Znači kupaći, naočare, papuče i peškir, sve ostalo strpam onako uz put, pa šta dohvatim.

  Sada kada i decu vodimo, planiram samo da dodam još jedan ranac, otvorim orman i spakujem ih za 15 minuta. Foto aparat i kamera i ćao…odosmo.

 7. Ja već bio na Paliću, napravio 257 fotki, i dok se vi budete bućkali u onoj mrskoplavoj vodi, ja ću da izaberem naj naj naj fotku Pa sad vi vid’te kome će biti bolje Po svemu sudeći meni!

 8. E pa, baš ste slatki svi ovako na gomili , dakle:

  Mangupe, znaš da prsti ne pucketaju baš najbolje od slane vode? Što se tiče bola u nogama, to kod starijih ljudi malo sanira ista…slana voda…pa sad, s obzirom da si i ti razmenio četvrtu banku…možda malo pripomogne

  Eeee Charolija, ono sa kupaćim, haljinicom i tako to, nemam ja pojma ko je ta lujka

  Grande ….bavali moram te ispraviti, nije mrskoplava, providna je da se sve kamenčići na dnu vide izbrojati

 9. E pa ako i njih uključih u akciju, bojim se, nema mi pomoći . Sigurna sam da će rado priskočiti tebi u pomoć! A onda…jao meni, još ću i sladoled sa vaflima morati u vodu da vam nosim Šta ću sa vama…moji ste

 10. Eto Charolija zna o kom trodelnom kupacem je rec! tom kupaćem moda ne može ništa,on je uvek u trendu,naročito ako je korisnik istog-ženskog roda. Mangupe,pripazi na prstiće,načuo sam da se dešava da pukne prstić ako puno pucketaš! Mangup a jel može ovdi da ubaciš plazeće smajlije?Hmm…?

 11. mangup,el znaš kako se kaže?Vo se drži za rogove,konj za rep,čovek za reč a ja ću tebe za felne!!!!

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.