Ne dirajte mi lakumiće :)

Poštovana gospodjo Marija Šarović,

za početak, red je da Vam  se predstavim, punim imenom i nedevojačkim prezimenom, Sanja Glamočanin. No, ne znam da li Vam je poznato, u nekom virtuelnom svetu imamo blogove, blogere i njihove blog postove. E tu je moje ime ili kako Vam je draže…nick, Kokica. Kako, zašto, to je za neke druge prilike.

Sa ponosom mogu da kažem da sam subotičanka. Jednako tako ponosno objavljujem postove na našoj  adresi www.subotica.in.rs i uz to ponekada prelistam naše domaće, gradske novine pod imenom…ni manje ni više nego Subotičke novine.

Oduševila sam se kada sam videla naslov u Subotičkim novinama broj 40 od 08. oktobra ove nam…2010. godine „Bunjevačka tradicionalna ila“. Uzela sam novinu da malo bolje pogledam i vidim šta me je mama dobro naučila a šta nije. Gledam, čitam…pa vidim – lakumići. I uzeh da malo bolje pogledam kako se to izvorno uvrću. Kad ono – nešto mi je poznato na priloženoj fotografiji. Moram reći, liči na lakumiće ali nisu, čak, poznata mi je i činija! A sem činije – i kuhinja. Glavom i bradom, samo ne lakumićima – moja kuhinja i njenog angažovanja dela! Gledam, pa ne verujem. Ne mogu čudom da se načudim. A da Vam pravo kažem – ne sećam se ni da me je neko pitao?!

‘Ajd da vidim šta još ima dobro da se skuva – kad ono…uzlivance. Lepe, nema šta! Baš onako kako volim. No, sećam se, baš taj put kada sam ih slikala, manje mi dete baš nije bilo oduševljeno istima. Dakle i uzlivance, fotografija, moja „kujna“. Šta da Vam kažem a da Vas ne slažem? Bogami, da ste me pitali, sve bi mi drago bilo, kupila bih jedno pedeset primeraka i hvalila se po Subotici, „…vi’te ljudi…ovo su moji lakumići!!! Jel’ da da su baššš lipi?…“

No, pošto Vi niste ništa pitali, a niste me ni obavestili, moram ja Vama da kažem. Iznenadjena sam kako niste primetili da je sajt Kuvajmo b(l)ogovski na adresi www.kuvajmo-blogovski.com sa kojeg su uzete gore navedene fotografije upravo pod administracijom i kuvanjem nas subotičana i svih ostalih blogera dobre volje a i onih koji blogeri nisu. Takodje moram da primetim zanimljivu sličnost u nazivu Vaše rubrike „Kuvajmo zajedno“ sa nazivom gore navedenog, našeg, sajta i takodje stranice za registraciju na istom koja nosi tekst pod naslovom „Kuvajmo svi zajedno“ i na adresi je http://www.kuvajmo-blogovski.com/kuvajmo-svi-zajedno/ . Zar Vam se ne čini da je ideja očigledna?

No, to Vam naravno ne mogu zameriti jer ideje se oduvek kradu i šta se tu može? Ali mogu Vam zameriti nepoštovanje autorskih prava u pogledu fotografija. Takodje, mogu Vam zameriti amaterstvo u radu, jer ne mogu da verujem da ste mogli samo tako uzeti nečije fotografije i objaviti ih bez da kontaktirate autora istih a pri tome tačno znate njihovo poreklo. Dalje, gospodjo, da se razumemo – fotografije apsolutno nisu potkrepile tekst. Fotografija uzlivanci nije fotografija sa uzlivanci sa krompirom, kako izvorni recept glasi, a ono što ste objavili kao lakumiće je u stvari fotografija smotanih slanih kiflica, što biste znali, da ste barem pažljivo pročitali recept iznad fotografije i pogledali ceo proces pravljenja, objavljen takodje na fotografijama.

Šta da Vam kažem, ako ste već hteli da pišete o lakumićima a niste imali njihovu fotografiju, pa zar niste mogli jednostavno da zasučete rukave i umesite ih? A ni uzlivance nije jako teško razliti…

Smatram da nam dugujete izvinjenje i da bi bilo u redu da u nekom od narednih brojeva naših gradskih Subotičkih novina, objavite odakle ste uzeli fotografije, sa tačnom adresom njihovog originalnog objavljivanja. Očekujem da ćete ispoštovati autora fotografija i opravdati svoj rad, te Vam u to ime šaljem linkove ispod ovog teksta i pozdravljam Vas.

Sa poštovanjem, Glamočanin Sanja.

http://www.kuvajmo-blogovski.com/2010/06/24/smotane-slane-kiflice/
http://www.kuvajmo-blogovski.com/2009/10/28/uzlivance/

NAKON OBJAVLJENOG TEKSTA: pošto je gornji tekst poslat na e-mail adresu Subotičkih novina, red je da sa radošću kažem kako je gospodja Marija ispoštovala naš rad, odgovorila nam, izvinula se i ponudila da se oduži objavljivanjem nekoliko recepata u istim novinama. Time je opravdala svoj rad kao i potrebu da recepte potkrepi fotografijama. Radosna sam da smo lepim rečima rešili ovaj nesporazum. :good:

NADALJE, NAKON OBJAVLJENOG TEKSTA:

:yahoo:   Toliko se radujem (moram ovde sama sa sobom pričati…) U petak, 05.11.2010. godine, biće objavljeni recepti sa našeg sajta Kuvajmo b(l)ogovski Gospodja Marija je u potpunosti opravdala svo poverenje koje sam po odgovoru na moje pismo upućeno njoj stekla. Radosna sam i drago mi je uveriti se da još ima poštenog sveta koji želi da ispravi svoje greške i pri tome učini još veće dobro   :good:   :pozz:

REZULTAT DOBRE SARADNJE:

20 thoughts on “Ne dirajte mi lakumiće :)

  1. Nesecam se kad je to tacno bilo , ali se secam da sam bio ucesnik koji je praznio ciniju sa slike. 100% tvrdim da se na slici nisu lakumici nego smotane kiflice. Sliku sam takodje video u Subotickim novinama gde su kiflice prestavljene kao lakumici. :dim:

  2. Ne mogu a da se ne oglasim povodom situacije, kako zbog teme, tako zbog mog alijasa. Naime, nešto bih rekla da sam imala sreće da okusim gore pomenute „lakumiće“ kojih se sećam kao veoma i nadasve ukusnih slanih kiflica. Povodom lakumića sam bila prozivana da bi bio red s obzirom na ime koje koristim, da stavim recept na sekin blogić. Kako me nisu mogli iščekati, seka se potrudila i preduhitrila me. Takođe mi je prepoznatljiva Sekina narandžasta boja poruba na pletenom stolnjaku, a rekla bih da su mi i ručice koje mese „lakumiće“ poznate!!! Ista majka nas je rodila, tu nema zbune. Istina, moje su ručice nešto lepše ali ne baš tako spretne. Ne mogu da verujem! :unsure:

  3. Haha, sestro Lakumićko moja slatka. Još uvek možeš turiti recept za lakumiće, ovaj je u subotičkima :good: , mi te čekamo na kuvanju…A tvoja kokoška od sestre nije ga stavljala. To tebi priliči…pa kada se smisliš :yes: navali (i zovi nas na koštolo :whistle: ).
    A što se ručica tiče, istina, moje su prave, muške :yahoo: za razliku od tvojih…a tvoje…tako divno zidjaju :yahoo: :yahoo: :yahoo: !!!

  4. ako zelis mogu ti dati jedan festivalski bilten sa receptima bunjevacke kuhinje.
    inace taj festival se odrzava u bajmoku svakog augusta pod imenom „festival bunjevacki nacionalni ila“

  5. :pozz: celtic, što se mene tiče, uopšte se ne bih ljutila da ga dobijem, to je nešto što je svima nama iz ovih krajeva blisko :yes: Gospodja kojoj sam se htela obratiti je u svojoj rubrici i krenula upravo od tog festivala i povodom njega, što mi je i ok, samo sam se razočarala kako je na kraju sve izvela, prilično neoriginalno :negative: U svakom slučaju, hvala na ponudi! :yes:

  6. Ej, bre! A gde su onih mojih des’ kila lakumića i kiflica smotanih pored gajbe ladnog piva :yahoo: :yahoo: :yahoo: Draga moja, pazi da ti Šarovićka ne zdipi i onu pasulj čorbu sa dimljenim lakumićima :wacko: I traži odštetu od SU Novina, ima da nas vode na more i Palić i u onaj otmeni Njujorški restoran :bye: :bye: i lepi :pozz: :pozz: :pozz:

  7. Ne pozdravljam ono što je gospodja pokrala vas, ali pozdravljam priznavanje krivice i izvinjenje! To je za poštovanje!
    Kažem ja da si ti žeMska na mestu! :pozz: :gott: :good: :heart:

  8. :yahoo: Toliko se radujem (moram ovde sama sa sobom pričati…) U petak, 05.11.2010. godine, biće objavljeni recepti sa našeg sajta http://www.kuvajmo-blogovski.com Gospodja Marija je u potpunosti opravdala svo poverenje koje sam po odgovoru na moje pismo upućeno njoj stekla. Radosna sam i drago mi je uveriti se da još ima poštenog sveta koji želi da ispravi svoje greške i pri tome učini još veće dobro :good:

  9. „sve je lepo kad se lepo svrsi“ :bravo:
    drago mi je da je greska otklonjena, a opet, zasto je do te greske moralo doci – zar nije mnogo lakse bilo navesti izvor – posto novinari vrlo cesto googlanjem „ćape“ sliku kao da je njihova.

    verujem da su ukusni 😎

  10. A sta se bunite za te receote!! Ako su tajni ne stavljajte ih na net. Uvek je bilo i bice „kradja“ recepata sa drugih sajtova.E pa ako ne zelite da vam se kopiraju vasi recepti vi lepo prestanite da objavljujete na javnom mestu.Misljenja sam da se samo predobri recepti kradu 🙂 :mail:

  11. Draga imenjakinjo, čemu ovakav neprijatan ton? Nemam nameru prestati pisati recepte, niti imam problem sa kradjom recepta, imam problem sa kradjom fotografija i time što nije potpisano odakle su uzete, što je izmedju ostalog deo neke nazovi „internet kulture“. N.pr. fotografije preuzete sa sajta tog i tog, pri čemu nisam sujetna misleći samo na naš sajt nego uopšteno za preuzimanje sa svih sajtova. A što se samih recepata tiče, većina nas „krade“ neke recepte, ako ni od koga drugog, onda od naših baka, mama, komšinica, koleginica i svih dragih ljudi koji su nas ponešto naučili kuvati. Tako da – želim vam sretnu novu i u nekom prijatnijem tonu da je provedete. Ovakvi neprijatni osećaji neće vam doneti mnogo dobra u daljem životu. Sretno!

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.