Početak (Ne)ljudski je grešiti Ne dirajte mi lakumiće :)

Ne dirajte mi lakumiće :)

9 min čitanja
20
0
26

Poštovana gospodjo Marija Šarović,

za početak, red je da Vam  se predstavim, punim imenom i nedevojačkim prezimenom, Sanja Glamočanin. No, ne znam da li Vam je poznato, u nekom virtuelnom svetu imamo blogove, blogere i njihove blog postove. E tu je moje ime ili kako Vam je draže…nick, Kokica. Kako, zašto, to je za neke druge prilike.

Sa ponosom mogu da kažem da sam subotičanka. Jednako tako ponosno objavljujem postove na našoj  adresi www.subotica.in.rs i uz to ponekada prelistam naše domaće, gradske novine pod imenom…ni manje ni više nego Subotičke novine.

Oduševila sam se kada sam videla naslov u Subotičkim novinama broj 40 od 08. oktobra ove nam…2010. godine „Bunjevačka tradicionalna ila“. Uzela sam novinu da malo bolje pogledam i vidim šta me je mama dobro naučila a šta nije. Gledam, čitam…pa vidim – lakumići. I uzeh da malo bolje pogledam kako se to izvorno uvrću. Kad ono – nešto mi je poznato na priloženoj fotografiji. Moram reći, liči na lakumiće ali nisu, čak, poznata mi je i činija! A sem činije – i kuhinja. Glavom i bradom, samo ne lakumićima – moja kuhinja i njenog angažovanja dela! Gledam, pa ne verujem. Ne mogu čudom da se načudim. A da Vam pravo kažem – ne sećam se ni da me je neko pitao?!

‘Ajd da vidim šta još ima dobro da se skuva – kad ono…uzlivance. Lepe, nema šta! Baš onako kako volim. No, sećam se, baš taj put kada sam ih slikala, manje mi dete baš nije bilo oduševljeno istima. Dakle i uzlivance, fotografija, moja „kujna“. Šta da Vam kažem a da Vas ne slažem? Bogami, da ste me pitali, sve bi mi drago bilo, kupila bih jedno pedeset primeraka i hvalila se po Subotici, „…vi’te ljudi…ovo su moji lakumići!!! Jel’ da da su baššš lipi?…“

No, pošto Vi niste ništa pitali, a niste me ni obavestili, moram ja Vama da kažem. Iznenadjena sam kako niste primetili da je sajt Kuvajmo b(l)ogovski na adresi www.kuvajmo-blogovski.com sa kojeg su uzete gore navedene fotografije upravo pod administracijom i kuvanjem nas subotičana i svih ostalih blogera dobre volje a i onih koji blogeri nisu. Takodje moram da primetim zanimljivu sličnost u nazivu Vaše rubrike „Kuvajmo zajedno“ sa nazivom gore navedenog, našeg, sajta i takodje stranice za registraciju na istom koja nosi tekst pod naslovom „Kuvajmo svi zajedno“ i na adresi je http://www.kuvajmo-blogovski.com/kuvajmo-svi-zajedno/ . Zar Vam se ne čini da je ideja očigledna?

No, to Vam naravno ne mogu zameriti jer ideje se oduvek kradu i šta se tu može? Ali mogu Vam zameriti nepoštovanje autorskih prava u pogledu fotografija. Takodje, mogu Vam zameriti amaterstvo u radu, jer ne mogu da verujem da ste mogli samo tako uzeti nečije fotografije i objaviti ih bez da kontaktirate autora istih a pri tome tačno znate njihovo poreklo. Dalje, gospodjo, da se razumemo – fotografije apsolutno nisu potkrepile tekst. Fotografija uzlivanci nije fotografija sa uzlivanci sa krompirom, kako izvorni recept glasi, a ono što ste objavili kao lakumiće je u stvari fotografija smotanih slanih kiflica, što biste znali, da ste barem pažljivo pročitali recept iznad fotografije i pogledali ceo proces pravljenja, objavljen takodje na fotografijama.

Šta da Vam kažem, ako ste već hteli da pišete o lakumićima a niste imali njihovu fotografiju, pa zar niste mogli jednostavno da zasučete rukave i umesite ih? A ni uzlivance nije jako teško razliti…

Smatram da nam dugujete izvinjenje i da bi bilo u redu da u nekom od narednih brojeva naših gradskih Subotičkih novina, objavite odakle ste uzeli fotografije, sa tačnom adresom njihovog originalnog objavljivanja. Očekujem da ćete ispoštovati autora fotografija i opravdati svoj rad, te Vam u to ime šaljem linkove ispod ovog teksta i pozdravljam Vas.

Sa poštovanjem, Glamočanin Sanja.

http://www.kuvajmo-blogovski.com/2010/06/24/smotane-slane-kiflice/
http://www.kuvajmo-blogovski.com/2009/10/28/uzlivance/

NAKON OBJAVLJENOG TEKSTA: pošto je gornji tekst poslat na e-mail adresu Subotičkih novina, red je da sa radošću kažem kako je gospodja Marija ispoštovala naš rad, odgovorila nam, izvinula se i ponudila da se oduži objavljivanjem nekoliko recepata u istim novinama. Time je opravdala svoj rad kao i potrebu da recepte potkrepi fotografijama. Radosna sam da smo lepim rečima rešili ovaj nesporazum. :good:

NADALJE, NAKON OBJAVLJENOG TEKSTA:

:yahoo:   Toliko se radujem (moram ovde sama sa sobom pričati…) U petak, 05.11.2010. godine, biće objavljeni recepti sa našeg sajta Kuvajmo b(l)ogovski Gospodja Marija je u potpunosti opravdala svo poverenje koje sam po odgovoru na moje pismo upućeno njoj stekla. Radosna sam i drago mi je uveriti se da još ima poštenog sveta koji želi da ispravi svoje greške i pri tome učini još veće dobro   :good:   :pozz:

REZULTAT DOBRE SARADNJE:

 • Bavarske kiflice…uskoro, vrlo uskoro :)

  Mnogo ukusne, prave, kao iz pekare, eto i recepta :) na Kuvajmo B(l)ogovski :) …
Učitaj još tekstova
Učitaj više od Kokica
 • Šta je alimentacija?

  U rečniku nepoznatih pojmova, pa u nekoj slobodnoj definiciji, to bi bilo otprilike ovako:…
 • Bez dlake na blogu

  Najčešće ne pišem o sebi. Pišem dosta toga o svojim emocijama, o svojoj deci, o mangupu, o…
 • Pušenje online

  Ima nešto što nikako nisam smela da vam priznam. Znate...eto...ja sam majmun. Ne onaj majm…
Učitaj više u (Ne)ljudski je grešiti

20 komentara

 1. mangup

  14. oktobra 2010. at 11:21

  Nesecam se kad je to tacno bilo , ali se secam da sam bio ucesnik koji je praznio ciniju sa slike. 100% tvrdim da se na slici nisu lakumici nego smotane kiflice. Sliku sam takodje video u Subotickim novinama gde su kiflice prestavljene kao lakumici. :dim:

  Odgovor

 2. SanjaKokica

  14. oktobra 2010. at 11:32

  Mangupe i ja se sećam kako si učestvovao :whistle:

  Odgovor

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Sanja Glamocanin and Blogovnik.Com, Blogovnik.Com. Blogovnik.Com said: http://www.blogovnik.com http://www.subotica.in.rs: Ne dirajte mi lakumiće :): Poštovana gospodjo Marija Šarović, za poče… http://bit.ly/c6iqmO […]

  Odgovor

 4. lakumic

  14. oktobra 2010. at 13:27

  Ne mogu a da se ne oglasim povodom situacije, kako zbog teme, tako zbog mog alijasa. Naime, nešto bih rekla da sam imala sreće da okusim gore pomenute „lakumiće“ kojih se sećam kao veoma i nadasve ukusnih slanih kiflica. Povodom lakumića sam bila prozivana da bi bio red s obzirom na ime koje koristim, da stavim recept na sekin blogić. Kako me nisu mogli iščekati, seka se potrudila i preduhitrila me. Takođe mi je prepoznatljiva Sekina narandžasta boja poruba na pletenom stolnjaku, a rekla bih da su mi i ručice koje mese „lakumiće“ poznate!!! Ista majka nas je rodila, tu nema zbune. Istina, moje su ručice nešto lepše ali ne baš tako spretne. Ne mogu da verujem! :unsure:

  Odgovor

 5. SanjaKokica

  14. oktobra 2010. at 13:48

  Haha, sestro Lakumićko moja slatka. Još uvek možeš turiti recept za lakumiće, ovaj je u subotičkima :good: , mi te čekamo na kuvanju…A tvoja kokoška od sestre nije ga stavljala. To tebi priliči…pa kada se smisliš :yes: navali (i zovi nas na koštolo :whistle: ).
  A što se ručica tiče, istina, moje su prave, muške :yahoo: za razliku od tvojih…a tvoje…tako divno zidjaju :yahoo: :yahoo: :yahoo: !!!

  Odgovor

 6. lord_celtic

  14. oktobra 2010. at 16:59

  ako zelis mogu ti dati jedan festivalski bilten sa receptima bunjevacke kuhinje.
  inace taj festival se odrzava u bajmoku svakog augusta pod imenom „festival bunjevacki nacionalni ila“

  Odgovor

 7. SanjaKokica

  14. oktobra 2010. at 17:34

  :pozz: celtic, što se mene tiče, uopšte se ne bih ljutila da ga dobijem, to je nešto što je svima nama iz ovih krajeva blisko :yes: Gospodja kojoj sam se htela obratiti je u svojoj rubrici i krenula upravo od tog festivala i povodom njega, što mi je i ok, samo sam se razočarala kako je na kraju sve izvela, prilično neoriginalno :negative: U svakom slučaju, hvala na ponudi! :yes:

  Odgovor

 8. stevo

  14. oktobra 2010. at 18:58

  Ej, bre! A gde su onih mojih des’ kila lakumića i kiflica smotanih pored gajbe ladnog piva :yahoo: :yahoo: :yahoo: Draga moja, pazi da ti Šarovićka ne zdipi i onu pasulj čorbu sa dimljenim lakumićima :wacko: I traži odštetu od SU Novina, ima da nas vode na more i Palić i u onaj otmeni Njujorški restoran :bye: :bye: i lepi :pozz: :pozz: :pozz:

  Odgovor

 9. SanjaKokica

  14. oktobra 2010. at 19:57

  Haha…Stevo…biće od svega toga jedno veliko…pa…eventualno ladno pivo :whistle: Pozdrav i tebi :pozz:

  Odgovor

 10. mangup

  15. oktobra 2010. at 12:23

  Lepo je sto se javila! :good: :good: :good:

  Odgovor

 11. SanjaKokica

  15. oktobra 2010. at 13:14

  :good: mangupe, i mene :yes:

  Odgovor

 12. Dudaelixir

  15. oktobra 2010. at 22:55

  Ne pozdravljam ono što je gospodja pokrala vas, ali pozdravljam priznavanje krivice i izvinjenje! To je za poštovanje!
  Kažem ja da si ti žeMska na mestu! :pozz: :gott: :good: :heart:

  Odgovor

 13. SanjaKokica

  18. oktobra 2010. at 07:17

  Dudo, ma fala ti :namig: Htelo mi se da kažem ženi šta mislim, pa taman ne imala nikakve vajde od toga :good:

  Odgovor

 14. SanjaKokica

  2. novembra 2010. at 14:17

  :yahoo: Toliko se radujem (moram ovde sama sa sobom pričati…) U petak, 05.11.2010. godine, biće objavljeni recepti sa našeg sajta http://www.kuvajmo-blogovski.com Gospodja Marija je u potpunosti opravdala svo poverenje koje sam po odgovoru na moje pismo upućeno njoj stekla. Radosna sam i drago mi je uveriti se da još ima poštenog sveta koji želi da ispravi svoje greške i pri tome učini još veće dobro :good:

  Odgovor

 15. ib

  4. novembra 2010. at 21:53

  „sve je lepo kad se lepo svrsi“ :bravo:
  drago mi je da je greska otklonjena, a opet, zasto je do te greske moralo doci – zar nije mnogo lakse bilo navesti izvor – posto novinari vrlo cesto googlanjem „ćape“ sliku kao da je njihova.

  verujem da su ukusni 😎

  Odgovor

 16. SanjaKokica

  5. novembra 2010. at 21:12

  Ivane, jesu vala fini, no nisu bili lakumići…samo liče :yahoo: A greška je ispravljena, dodala sam sličkicu kao potvrdu toga :pozz:

  Odgovor

 17. Shogy

  6. novembra 2010. at 11:02

  Ma sta reci, a ne zaplakati… Osica je bocnula :nasmeseni:

  Odgovor

 18. SanjaKokica

  6. novembra 2010. at 16:51

  Shogy…ma dam ja tebi osicu! :maul: Bocnula…Ubola, ko prstom u pekmez :whistle:

  Odgovor

 19. Sanja

  3. januara 2012. at 10:38

  A sta se bunite za te receote!! Ako su tajni ne stavljajte ih na net. Uvek je bilo i bice „kradja“ recepata sa drugih sajtova.E pa ako ne zelite da vam se kopiraju vasi recepti vi lepo prestanite da objavljujete na javnom mestu.Misljenja sam da se samo predobri recepti kradu 🙂 :mail:

  Odgovor

 20. SanjaKokica

  4. januara 2012. at 08:31

  Draga imenjakinjo, čemu ovakav neprijatan ton? Nemam nameru prestati pisati recepte, niti imam problem sa kradjom recepta, imam problem sa kradjom fotografija i time što nije potpisano odakle su uzete, što je izmedju ostalog deo neke nazovi „internet kulture“. N.pr. fotografije preuzete sa sajta tog i tog, pri čemu nisam sujetna misleći samo na naš sajt nego uopšteno za preuzimanje sa svih sajtova. A što se samih recepata tiče, većina nas „krade“ neke recepte, ako ni od koga drugog, onda od naših baka, mama, komšinica, koleginica i svih dragih ljudi koji su nas ponešto naučili kuvati. Tako da – želim vam sretnu novu i u nekom prijatnijem tonu da je provedete. Ovakvi neprijatni osećaji neće vam doneti mnogo dobra u daljem životu. Sretno!

  Odgovor

Ostavite odgovor

Pogledajte i

Dan kada su Majorovi ostavili svoju prvu turšiju (i zimnicu uopšte)

...Obukla sam paradnu uniformu za nabavku na pijaci, možda će ga biti sramota da idem sa n…