Poklonodonosioci

„Mama, znaš da neka deca kažu da nema Deda Mraza, nego da to mame i tate kupuju poklone“ – kaže meni Deki. Odmah se setim Borisa u otprilike istom uzrastu…drugi razred osnovne škole, kada je plačući došao kući jer su ga deca ubedjivala u istu priču.

„Deki…dete…vidi, naravno da njima mame i tate pakuju poklone! Oni ne veruju, pa im zato Deda Mraz i ne dolazi, te roditelji moraju obaviti taj posao za njega. Ko veruje i dok god veruje, njemu će on doći i doneti poklone!“ Šta drugo da mu kažem, nego istinu pravu! Moja sestra i dalje veruje a da lepo kažem, u najboljim godinama je!

Boki se, takodje, još uvek pali i žari. Možda nešto naslućuje ali mudro ćuti i bira da veruje. Neki dan…piše mladji pismo: „Deda Mraze, molim te da jedeš za stolom a ne da mrviš okolo!“ Mi…patos! Odakle mu sad to? I onda se setimo…svake godine, krenemo na Badnje veče kod mojih roditelja, po pravilu, ja nešto zaboravim, pa se onda kao vraćam po to…a usput trpam poklone pod jelku. Pošto deca u zadnje vreme insistiraju da se čiki u crvenom ostave kolačići i mleko (televizija čuda čini), mi uredno to i uradimo. Onda mama, ja, jel…nakon obavljenog pakovanja, pije mleko i gricne koji komadić keksa. Da to bude što uverljivije, razbacam malo mrvica po kući i onda kada se vratimo, rondzam na Dedonju kao je mrvio na sve strane! Kada je bio Mikulaš (06.12.) a on stiže kroz prozor i tura poklone u čizme, ja slučajno razbila šoljicu, pa sam za to okrivila njega, da nije gledao gde staje. Pa onda zečevi koji ne paze gde rasipaju travu…ma ako ne prestanu da veruju, počeće da se ljute na sve poklononosioce!

Da se vratim na Dekija, pismo i mrvice. Baš nam je to bilo simpatično. Zašto onda oduzeti deci to zadovoljstvo i radost, pa čak i ako znaju da je sve samo priča? Mi ćemo i dalje da teramo po njoj. Nego, imamo sad frku oko poklona i kako ove godine usložiti priču da se sve kockice potrefe. Naime, kod nas u kući je poklone donosila Bogica. A deca, sa druge strane čekaju i Deda Mraza…a mnogo je za sve i u svačije ime kupovati i pakovati. Pa kako to uokviriti u dobru i verodostojnu priču? Plus…kod mene u firmi će ići na proslavu gde će dobiti slatkiše i novce. A mi smo smislili da te novce dodamo na nešto naših i kupimo jedan veći poklon. Gde su tu Bogica, jelka, misteriozni Deda Mraz koji gricka kolačiće, vilenjaci i božić?

Biće to ovako nekako: Deda Mraz koji dolazi u firmu je pomoćnik, pošto onaj pravi ne stigne sve da obavi. Bogica je ta koja u saradnji sa pravim posmatra dešavanja i donosi odluke za koga ima a za koga nema (a uvek ima za sve) poklona. Ovaj pomoćni će im pokloniti novce i pokušati ih naučiti da štede da bi imali ono što žele. Onda ćemo im mi savetovati da oni to stave na neko tajno mesto koje samo oni, mi i Deda Mraz znamo, da mu pomognu da sakupi dovoljno za njihov poklon. I onda, kada sa Bogicom saberu sve i oduzmu, pravi Deda Mraz kreće sa sve irvasima i sankama da za jedno veče obavi sve svoje preostale dužnosti a u ime svoje i Bogicino. Naravno, trudiće se ove godine da jede iznad tanjira i da ne mrvi okolo. I na žalost, poneće novce sa sobom jer nije imao dovoljno bez njihove pomoći (a mi ćemo mu pre toga pozajmiti tako da oni ne znaju, kako bi imao dovoljno).

Prvi korak priče  – nabavka poklona, je obavljen. Drugi je da mangup prodje carinu sa istim – Borisa koji je kod kuće, i da ga uspe prošvercovati neprimećeno…Obaveštenje – i ova je operacija uspela,…brdo ćebadi za pranje i u njima poklon  su prošli…ostalo sledi…

Auffff, valjda Bogica od gore gleda i nas, pa će nam pokloniti uspeh ove zamisli…

26 thoughts on “Poklonodonosioci

 1. Meni je jako slatko to što deca veruju u Deku i dokle god je tako, pravi su klinci!
  I ja sam mojima pričala priču kako Deka ima jako mnogo pomoćnika, jer su dobijali poklone na više mesta, pa ne ne može siromaško sve da stigne.

  Divno je što ste uspeli sve da organizujete a najsladje je ono, kada oni udju u kuću i vide poklone ispod jelke! To je predivan momenat. Njihov sjaj u očima i radost, tog trenutka! Jeeeee! :yahoo: :bravo: :heart:

 2. Ne znam ko se više unosi u celu priču, dali deca da je dožive ili oni oko njih koji pokušavaju da dočaraju i organizuju sve to. I dok se trudiš da ih zavaraš – eto i tebe u glavnoj ulozi najlepše bajke. Obožavam Deda Mraza, Bogicu, irvase, pomoćnike, vilenjake i sve što je vezano za bajku Božića i da, imam najlepših godina ali još uvek verujem da oni postoje i zato mi je ovaj period najlepši u celoj godini. Trudim se da zaboravim na sve nevolje koje nas more i živim u bajci očekujući dedicu sa bradom… :namig:

 3. Lakumićko…oooosestro moja u najboljim godinama…kada ću ja u te najbolje :namig: :yes: :plez: ? Veruj ti samo, doći će i tebi čike u belom. Uf, ne u belom, ti čekaš onog u crvenom? :plez: :plez: :plez: Ajd izmajmunisaćemo jednom nešto i za tebe. Znamo svi da voliš božić, i kamin ste sazidali da bi imali gde one čizmice božićne okačiti (pazi da se ne zapale!)i mesto za jelku si smišljala i ukrasili ste se već ohohoh. Šta bi moja deca dala da si im ti majka za vreme božića :kul: :heart: Ajd, sad ću i ja već njima za ljubav malo okititi za vikend. Ali u suštini – volim i ja božić samo ne dolazim do izražaja od tebe :yahoo: :yahoo: :yahoo:

 4. Ja lično poznajem Deda Mraza! Moj nećak veruje u to! Baš se setih jedne godine sam mu organizovao da dođe kući i da mu donese poklon. Sećam se kako su klinci mu zavideli u skoli i zgradi. Bio je onaj pravi sa velikom bradom i stomakom! Sledeće godine od nećaka sam dobio pismo sa željama, pošto ja poznajem Deda Mraza, da odnesem Deda Mrazu! Naravno i te godine je došao Deda Mraz i doneo poklone lično! Evo iskopah i jednu sliku!

 5. Hohoho mangupe, što se taj Deda Mraz zacrveneo, jel’ mož’ neka protekcija za moju sestru?…a što je Dane malimali tamo…sigurno je bio sretan! I…neka su mu zavideli čak i oni koji ne veruju :good: :heart:

 6. Mangupe, jel hoće taj tvoj Deda da donese po neki poklončić i babama. Ajd, pošto ga poznaješ LIČNO, šaljem ti aTresu, pa neka mi zune nešto u odžak. Čekaću ga sama na tavančetu,da mu se odužim, keksom i mlekom! :wacko: :whistle:

 7. He,he bravo za vas što još uspevate da održite „priču“. Kad sam bila prvi razred kod mene su deca već pričala o tome da ne postoji. Već zamišljam lica dečaka kad vide poklone pod jelkom! A ti Sanja, ne gunđaj više Deda Mrazu 🙂

 8. Sanjočka, verujem, a spisak POTENCIJALNIH poklona ću mu poslati poštom. Mislim Dekiju mrazu! :mail: 😎 :ideja:

 9. Deda Mraz je moj stari drugar i pravi prijatelj. :heart: Svake godine se najavi kada će da svrati kod mene, pa ja onda tempiram da baš to veče zavijam sarme i onda mi on pomogne nekim svojim savetom, jer je između svega ostalog i odličan kuvar. :good: Stavi poklone ispod naše jelke za dečicu, pa sednemo i popijemo malo kuvanog vina, jer obično kod mene svrati na kraju kada već svima odnese poklone, pa mu ne smeta ni malo vina da zagreje stare kosti. :namig:

  Ove godine sam mu poslala :pismo: i u svoje ime. Hoću i ja paketić i poklone, nije pošteno da me zaobiđe, jer sam se baš trudila da budem dobra i fina ove godine. :whistle:

  Za mene pitanje njegovog postojanja je suvišno. Verujte mi ljudi, znam čoveka lično. :namig: :yahoo:

 10. Eh Charobna, ispade ti nepoželjna, al’ nisi, časne mi reči :yahoo: :kul: Evo te medju nama, isčupala sam te…malko me nema ni na našem blogu a kamoli ostalima :kafa: Što se čika Deda Mraza tiče, tvojeg prijatelja, jel’…sad bar znam zašto moja seka samo veruje ali ga još nije videla, ti ga opiješ i onda ne stigne do nje!!!! Manje vina, manje vina!!!!! Mi ćemo kanda ove godine isto dobiti poklon, sve u kompletu sa decom. Oni će se preko dana igrati sa njim a mi uveče, baš čekam :yahoo: :yahoo: :yahoo:

 11. Kokice…pa ne popijemo mi mnogo vina. Samo litar, dva :yahoo: Sigurno on dođe nešto ranije do tvoje sestre, nego reci ti njoj da ona malo više obrati pažmju, ume on, matori, da se provuče, a da ga niko ne primeti. Treba samo doooobro oči da otvori. :wacko:

 12. Meni je danas Nana rekla da mi Deda Mraz neće doneti poklon, pa sam se rastužila. Pokušavala sam da plačem, ne bi li izazvala neke emocije kod nje, pa sam je pitala da li joj je žao ako mi ništa ne donese, ona mi je rekla da joj nije žao i da će njoj doneti poklon a meni ne. Jako me je ovo pogodilo! Ma ne to što neću dobiti poklon,nego kako je imala čvrst stav i kako joj nije bilo žao, a voli me kao Boga svoga. Svaki dan, po pet šest puta mi se zaleće i viče mi: Ja te mnogo volim. I zakukava kada odlazim kući, pa mi baš bude teško.

  A Nanina sestra je juče izjavila (skoro 7 godina ima), da joj je dosta POMOĆNIH DEDA MRAZOVA i da zaista želi, da već jednom VIDI PRVOG DEDA MRAZA. E, čini mi se da će uskoro morati da joj kažu istinu! :whistle:

 13. @dudaelixir, nikako da joj kazu istinu! Nek duze zivi u ubedjenju da su oni pomocnici i da pravi Deda Mraz ne moze bas kod svakoga da stigne ili vec neka prica. Ja sam juce cuo od Dekija kako on zeli da se dogovori sa mamom da on sledece godine kad ih pozove Deda Mraz u njenoj firmi ostane uz nju pa da ona ode po paketic. Jedino nisam uspeo da saznam zbog cega ima taj stav :(. Ali za godinu dana ce se stav sigurno promeniti.

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.