Serije koje nikako ne smete propustiti – deo prvi

Moglo bi se reći, u neku ruku, mangupu i meni gledanje serija dodje kao svojevrsan zajednički hobi. Uz dužno poštovanje prema svačijem ukusu, ovaj put iz konteksta serija bih isključila španske i latino – američke sa dodatkom turskih varijanti,  a akcenat dala na malo kvalitetnije, makar što se našeg ukusa tiče. No, kako se obično kaže o ukusima se ne raspravlja. Nisam neki dobar kritičar, barem ne kvalitetan, a ronzati šta valja a šta ne valja je veoma lako, ali evo malog osvrta na ono što smo do sada pogledali i želeli bismo podeliti sa vama.

Za početak, ako hoćete da olakšate sebi nabavljanje serija plus prevoda, evo par saveta. Prvo, registrujte se na RapidSerbia, gde ćete dobiti pristup ogromnom broju linkova ka serijama, filmovima, one click downloadima. Činjenica je da sve ovo nije baš mnogo legalno, ali…kada već postoji, zašto ne bismo koristili? Nije da će nas neko potapšati po ramenu ako kupimo originalan DVD nekog filma ili ako prijavimo nepoštovanje autorskih prava.

Sledeći korak bio bi da instalirate program Jdownloader, u koji ubacite na listu linkove, pa ne morate čekati da rapidshare ili megaupload ili već neko drugo mesto u svetu koje čuva filmove, odbroji vreme koje broji jer pretpostavljam da niste premium korisnici. Dakle, ubacite linkove i legnete spavati, do jutra vas čeka serija, već otpakovana i spremna za gledanje.

Tada vam još samo nedostaju prevodi ako baš niste voljni angažovati vijuge za razmišljanje na engleskom ili već kojem jeziku. Za to je, kako nas je uputio jedan naš prijatelj…a njega jedna njegova prijateljica…a nju…no, nije ni važno 😉 , odličan program Sublight, u koji unesete fajl skinutog filma i on za vas potraži na netu ponudjene prevode. Desnim klikom na jedan od prevoda i play video with subtitle, automatski preimenuje prevod na isti naziv kao film, čime omogućuje da se u DVD plejerima automatski prepozna i učita zajedno sa filmom i učini gledanje filma ili serije odličnim doživaljajem.

Kratka napomena: neke od serija koje ću navesti nismo pronašli na RapidSerbia forumu. Za te evo saveta kako tražiti, n.pr. tražimo treći serijal LOST – a (mada njega imaju celog) a šestu epizodu. Pretraga u googlu za najbolje rezultate bi bila DOWNLOAD RAPIDSHARE (ili MEGAUPLOAD…ili sl.)  LOST S03 E06 xvid (kao format koji obično stoji u nazivu epizode). Znam da to nije isto kao otkriti Ameriku ali je korisno ako nikada niste bili navučeni na serije kao neki…ne bih sad rekla koji…

No…ovo je trebao biti uvod, kako vidim…ovo će biti poduži tekst…pa ko veli, čitajte ga na tri, četiri…više puta (čini mi se da ću ga sama podeliti).

Sve je počelo sa nekom 4400 ili slično…serijom. E vidite, nju smo celi skinuli a nismo je ni pogledali 😆 . Mangupu je delovala niskobudžetno 🙂 a mi smo nešto kao hteli na visoko da pucamo. Onda je mangup (opet on) pronašao seriju LOST. Tada se na FOX-u (onom stranjskom) prikazivao četvrti serijal, od ukupno 6, koji je bio i finalni. Kako opisati LOST u nekoliko rečenica? Teško. Od samog starta pojma nismo imali u kom pravcu nas vodi. Prva je epizoda delovala zastrašujuće. Avion se sruši na neko izgubljeno (?!) ostrvo, neobično,ali  nekih 45 (otprilike, ako me sećanje ne vara) putnika preživi. Čovek koji je bio u kolicima, odjednom hoda…Po ostrvu se čuju čudni zvuci, zastrašujući. Vremenom otkrivaju na ostrvu postojanje drugih, pa zatim nekih skrovišta, tačnije laboratorija i sl. pod zemljom, dalje…lika koji u odredjeno vreme treba da stiska dugme kako bi spasio svet od propasti. Opet, dalje, neke čudne magnetne pojave, da bi se sa svakom epizodom a da ne pričam serijalom, sve više komplikovalo, a bilo i zanimljivije. Takodje, ostrvo se može pomeriti sa mesta, pa šetanje kroz vreme i sl.pojave. Do poslednje epizode…što je, ne znam ni koji broj, serija drži pažnju, kao i likovi od kojih neke naprosto morate zavoleti (ma kako to glupo zvučalo…). E da…i sitna zanimljivost, gospodja Mira Furlan glumi jednu od uloga u seriji…

Prestankom emitovanja serijala (dok se emituje, već sutradan postoji neki link za download a prevod za 2 – 3 dana), postali smo bolesni, kao ovisnici koji se naprasno skidaju sa droga. Šta nam je drugo preostalo, morali smo popunjavati vreme do sledećeg. Ubacismo seriju Heroes, čiji je prvi serijal mangup već odgledao, no, ponovio je još jednom sa mnom. Izgurasmo i četiri serijala Heroesa…mada smo treći i četvrti jedva sačekali da počnu emitovati. O čemu je reč?

O nizu likova, ljudi, sa nadljuskim moćima, dakle, od telepatije (o ovome sa već pisala…no, hoću da sklopim sve na gomilu), ka telekinezi, regeneraciji organa, letenju, prikupljanju tudjih moći, radioaktivnom zračenju, zaledjivanju, upravljanju mašinama, snovima o budućnosti, haranje tudjim mislima…. Pri tome imamo, naravno, zlikovce i dobrice, što ne može da izostane u ovakvoj priči. Oni dobri bore se da sačuvaju svet od loših, a oni loši, koriste svoje sposobnosti kako bi povredjivali ljude oko sebe. Naravno, sam svet opet dolazi u opasnost i deo dobrih se ujedinjuje u pokušaju da sačuva svet.  Priča kao priča, nije ništa novo, ali je takodje super odradjeno i zanimljivo u svakoj epizodi. Likovi takodje vredni pažnje, uvuku se nekako pod kožu, čime opet…kao i LOST, izazovu zavisnost.

…TO BE CONTINUED

25 thoughts on “Serije koje nikako ne smete propustiti – deo prvi

 1. vreme koje nikako ne mogu da nabavim :mrgreen:
  gomilu „CD-jOva/DVD-jOva“ imam od toga 1/3 filmova nisam odgledao, uglavnom trazim da mi neko ukratko isprica, pa kad isprica kazem Njaaaaa, bolji scenario bih ja odradio 😀 hehehe i tako… A sto se tice serija – jedinu koju sam odgledao zato sto sam morao da budem prevodilac sa bugarskog na srpski (osobi koja je zelela da to odgleda) jeste ova sad sto se ovde kod nas prikazuju 1001 nosht. I to veruj mi i tada sam rekao – bio bih 100 puta bolji scenarista.

  Mada… stampam u pdf-u ovaj tvoj info clanak, nikad se ne zna kada ce mi zatrebati koja serija za gledati.

 2. Ivane, mislim…sa bugarskog na srpski? Šališ se, jel? Ono vreme što ne možeš da nabaviš, vidim, utrošio si veoma dobro, počeh čitati romanče. Nego, fali i nama, zato gledamo serije jer traju četrdesetak minuta, toliko odvojimo pre spavanja, jer sve što je duže ne pogledamo do kraja nego zahrknemo. Plus, nedelja je najčešće dan za razvlačenje. Sve ostalo vreme je gusto natrpano. Što se tiče predloga, na svačiju žalost moram reći biće još dva dela :kul: ovog posta, šta ću, jednostavno sam želela turiti sve na gomilu, mada verujem da će mnoge mrzeti pročitati jer je dugačko. A predlozi su zaista vredni pažnje :good:

 3. Izgleda da sam izrastao pantalone za serije :unsure: Inače, u drugoj sobi teve radi danonoćno, ali se ne sećam kad sam poslednji put pogledao neki film od početka do kraja :whistle: Mislim da je čitanje knjiga bolji posao od gledanja serija, premda priznajem da se ni toga ne sećam kada sam pročitao poslednju knjigu :scratch: Medjutim, štono se kaže – svakom po zasluzi, tj. kome se šta svidja :pozz:

 4. :pozz: Stevo što se knjiga tiče imaš pravo, jes bolje od serija, medjutim – serije su nešto gde možemo u duetu provesti zanimljivo vreme a knjige su samo za jednu dušu :yes:

 5. Serija Lost je retko dobra serija koja je snimljena. Iako nisu mnogo toga objasnili serija je ludilo u pozitivnom smislu te reči… Bukvalno jedva sam dočekao 6.sezonu a sada mi je žao što se cela ta priča završila

 6. @sanja, ne salim se. Veruj mi tih 15-tak dana i ubijanje sa svakom epizodom koja traje ni manje ni vise nego po 75 min. jedna cak (cini mi se 66) kad se glavna junakinja udaje i ja pomislio O HVALIM TE BOZE KRAJ – trajala je 100 min. i jace, kad malo morgen NIJE BIO KRAJ.
  E tih 15 dana sam prevodio usmeno posto sve epizode su bile sinhronizovane na bugarski jezik, a isti 90% razumem, mada svaki iz Srbije razume bugarski sigurno 50% posto je delimicno mesavina srpski-ruski. Sve u svemu… 15 dana dnevno po vise od 6h gledanja zaista ne bih nikome preporucio, a ko bas i nije rad da sedi pored TV-a toliko sati kao ja.

 7. Exxx, drago mi je da delimo mišljenje! Veruj mi, ako ti se LOST dopao, dopašće ti se još neke od ovih, ako ti nije teško, baci pogled na još dva posta koja ću da turim na tu temu, ima ekstra serija vrednih pažnje. :good:

 8. Uh, šta da ti kažem Kokice, kada ne gledam serije, slažem se sa Stevom da ipak više volim knjige ))))
  No, verujem da su zanimljive i pozdravljam vaš izbor :good:

 9. Veco, na žalost, izgleda da treba da se nešto kao opravdam. Ja volim knjige, naprotiv, obožavam. No, u nedostatku vremena uz decu i obaveze da čitam onako kako bih želela, u jednom dahu, lepše mi je da ono malo vremena što nam ostane provedemo zajedno, nego da se svako udubi u nešto svoje. Plus, ove su serije zaista zanimljive, nema ni blage veze sa pojmom koji mnogi povezuju sa serijama – španske serije. Odlično su osmišljene i mogu stati rame uz rame uz bilo koji kvalitetan, dobar i zanimljiv film.

 10. Malo sam gledala od ove serije, na žalost a malo mije i ćerka prepričavala. Ne znam kada bih stigla da gledam, jer ima toliko toga što mene interesuje na tv! Baš sam očajna jer znam da je serija prva liga! No, ko zna, moguće je da je i odgledam za vreme ove duge i hladne z…! Neću ime da joj spominjem! :frka:

 11. Dudo, ZIMA :kul: volem zimu!!! Ako imaš volje, pročitaj i drugi deo ili pogledaj trailere, biće i treći deo, pa vidi sa decom da ti pomognu ako ti se neka dopadne. Veruj mi da su sve zaista zanimljive.

 12. Draga Sanja, žao mi je ako sam neuspešno napisala ono što htedoh reći, pa si se ostila prozvanom…uh.
  Ne dovodim ja u pitanje kvalitet serija nego sam rodjeni „zavisnik“ i zbog toga izbegavam da se “ navučem “ na serije ))))
  Oprosti ako sam zvučala neprijatno, nije mi to nikako bila namera…

 13. Veco, nemaš frke, ne trebaš se izvinjavati, zato smo tu da iznesemo mišljenje. Ja sam eto želela da podelim sa svima utiske koje smo mi stekli, jer smo cunjali da nadjemo nešto dobro i zanimljivo i to nam je uspelo. :whistle: na svačiju žalost :kul: imam još jedan deo da postavim, mada mene to raduje jer sam u svemu odgledanom iskreno uživala :good:

 14. e samo ti postavi i III deo, ja sam te preporucio kod mnogih prijatelja da te posete.
  I sam sam se registrovao na rapidserbia pod nickom ibb 😀
  nema samo tamo filmova i serija – ima dosta toga zanimljivog za pogledati.

 15. Ivane hvala za preporuku :good: Cilj mi (nam) je u stvari bio da onima koji vole da pogledaju nešto zanimljivo damo ideju. Mi smo tapkali po netu i natapkali dosta zanimljivih stvari pa je šteta ne podeliti ih :kul: Tako da ibb 😀 sretno cunjanje po rapidu, deo treći uskoro stiže :yahoo:

 16. Nisam gledala ništa od tih serija :doh:
  Mogu da kažem da volim serije, a nećeš mi verovati sad gledam
  stare epizode o detektivu Herkulu Poarou 🙂
  Imam i igricu o njemu… Totalno sam :irre:

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.