Nije ovo tekst o pomoru riba na paliću…

zenskiKao iskusni nepoznavalac hemije i iskusni nepoznavalac lanaca ishrane, ne bih se upuštala u detaljnu analizu pomora riba u Paliću. I sada je u toku emisija na nekoj od naših domaćih stanica koja diskutuje na tu temu, pa bi suvišno bilo praviti se mnogo pametan kada nisam sigurna ni da razumem o čemu pričaju. Ono što znam i u šta se razumem, jeste moja zaljubljenost u Palić, u vreme provedeno kraj jezera, vreme provedeno na jezeru. Zaljubljenost u dane treninga, kada smo neumorno mlatili veslima po vodi naseg flourescentno zelenog jezera.

Sada bi za očekivati bilo da kažem eh….tada je sve bilo drugačije. Prava je istina da nije. Sećam se (…nije da imam 100 godina, mada tako zvuči…) da smo ponekada imali problem da krenemo iz naše „veslačke uvale“, jer je „ribni saobraćaj“ bio preterano gust, a pride su i sve plivale leđno. Da sve bude zanimljivije, sećam se da ih je i naš domar pecao za ručak, pravo, kao u divljini, rukama za vrat (ako ribe uopšte imaju isti). Bilo je tu sunčanih karasa, a ako me moje znanje ne vara (a vara sigurno, jer pojma nemam o ribama) bilo je tu i tolstolobika, bar mislim, ako su to one ogromne ribe. I tako…bilo je i onda uginuća riba, to je istina. Ali isto tako, to je i sramota. Da se ne lažemo, mislim da je to bilo neke 90,91 ili 92 godine. Nije toliko ni važno tačno utvrditi godište pomrlih riba, ono što je važno je da je već bilo, a niko ništa nije preduzeo.

Barem ne po pitanju vode u jezeru.

Sagradjeni su novi hoteli, obnovljene su stare vile, naše se voljeno jezero reklamira kao turistički centar, uredjuje se park, dovode se stranci, održavaju se seminari, doteruje se ČAK i Velika terasa (što je vaoooo kakvo iznenadjenje, a baš smo se lepo i na njenom tavanu zabavljali).  Da, radi se mnogo po pitanju Palića….jedino nam nedostaje čista voda, a voda je upravo ono što doziva turiste.

Ali, turiste na stranu, šta je sa nama, domaćima? Briga mene za turiste, nemojte se ljutiti. Oni dođu i odu. Neko sa lepim utiscima, neko sa manje lepim. Ali mi smo tu, odrasli smo tu, zar nismo zaslužili da se neko pobrine da sačuva naše mesto za odmor?

Volim Palić, volim njegov miris, pa taman nekom i smrdeo, volim njegovu okolinu, što je najvažnije volim njegovu dušu. (ne volim ga jedino za 1. maj) Volela sam voziti bicikl kraj njega, volela sam trčati kraj njega, veslati, gledati jedrilice kako lete po njemu, slušati pecaroše kako viču na nas i gađaju nas udicama, klizati se, slušati drveće kako puca od hladnoće….a nisam sama u tome. Moje je pitanje samo…odakle nekom pravo da nam svima to oduzme svojom nemarnošću, neodgovornošću, svojim beskrajnim opravdanjima ???

8 thoughts on “Nije ovo tekst o pomoru riba na paliću…

  1. Ne znam da li si danas u 15 i 15 minuta gledala vesti na YU ECO televiziji i slušala „stručnjake“ koji kažu sve je u redu sa jezerom, ništa novo se ne dešava sa jezerom! Na Paliću je sve okej, čak i ugostitelji i vlasnici Vila kažu da niko od gostiju nije otkazao svoj dolazak i niko nije otišao. Ili sam ja idiot na kvadrat ili zbilja treba rasterati bandu lažova.

  2. Iza svih ljudskih gadosti lezi jedna vrlo prosta istina, na nasu veliku zalost i jos vecu stetu, i to je – zato sto mogu. Ako ih nista ne zaustavi kod prvog pokusaja, pa drugog i svakog sledeceg, pohrlice. To malo zauzdavanja sto pokusavaju zabrinuti gradjani retko kada ima trajnijeg efekta. Efekat se postize oprobanim udarcima: po novcaniku. A treba i po nosu, ali to su pozdravi od mene.

    Verujem da je Palic prekrasan i sigurno je bilo divno odrastati kraj njega. Ekoloske katastrofe ovakve vrste su verovatno nesagledive sa jednim tako velikim i raznovrsnim eko sistemom, ali posto svi ocekuju da se nista nece desiti danas ili sutra, nikom nista. To je velika, strasna steta.

    1. Ivana, hvala ti što si odvojila vreme za naš Palić, baš mi je bilo zanimljivo što sam upikirala baš taj post kod tebe od mora drugih :yahoo: pa nisam odolela da ga malo ipak ulepšam :mail: Žalosno je što smo zaista svi mi, Palićani, Subotičani, polagacko izgubili nadu da će ikada neko zaista odlučiti da odvoji vreme, pažnju a naročito sredstva da se jezero dovede u red i pruži kompletan doživljaj. Ipak, negde…još neki tračak postoji…

  3. Da ti bude lakse, nije to samo problem na Palicu – neogovornih ima svuda po ovoj zemlji. Vazno je da je njima dobro, a to sto stete drustvenoj zajednici, zar je to bitno.

  4. Ivane, hvala za pohvale za sliku. Sitnim korekcijama stigoh do baš lepe slike i ponosna sam na nju :yes: Pogotovo što je naš Palić na njoj, koji toliko volim, ali u zadnje vreme me retko vidi. Nešto će se navodno dešavati ove godine, čitala na subotica-ca-ca-ca, valjda će vaditi mulj, samo,pitam se pitam šta će biti kraj svemu tome. Istina je, neodgovornih ima na sve strane i valjda je bolje da se pomirimo sa time, jer nikako da se išta promeni :negative:

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.