Zaštitite vaše dete dok krstari internetom – OpenDNS

OpenDNS

Često se postavlja pitanje kako da zaštitite svoje dete od nepoželjnih sadržaja, kojih je sve više i više, na internetu. Spominju se razni popup blokeri, proksi serveri, antivirusi itd.Nedavno sam imao potrebe da rešim i ograničim mirno krstarenje netom. Podelio bi svoje iskustvo i rešenje sa Vama. Nadam se da ću nekome da skratim muke.

Računari na internetu se prepoznaju preko ip adresa i komuniciraju (pozivaju se preko njih). Računar sam ne zna na kom računaru se nalazi prezentacija blog.subotica.in.rs. Kako onda on zna da otvori potrebnu stranicu? Jednostavno koristeći DNS. DNS je izrađen servis koji prebacuje ime tipa blog.subotica.in.rs u ip adresu koja je njemu jasna 79.136.113.195 . Ako zatražimo nesto što ne postoji DNS će dati odgovor da ne postoji prezentacija sa tim imenom.  Nekim ljudima je to dalo ideju da naprave DNS server na kojem će omogoćiti filtriranje sadržaja kao uslugu za mirno i sigurno surfovanje. Tom projektu su dali ime OpenDNS !

Šta je OpenDNS i kako on može da filtrira kojim sajtovima možemo da krstarimo a kojima ne?

OpenDNS je besplatan DNS server koji može svako da koristi. Osim što nudi filtrirani odgovor DNS servera prema korisniku on ujedno u većini slučajeva radi brže od DNS servera lokalnih provajdera (ima smisla samo kod brzih internet konekcija). Sadrži bazu sajtova koji su nepoželjni i podeljini u kategorije. Za svaki nepoželjni sajt koji želite da otvorite a podesili ste da koristite OpenDNS dobit će te poruku da je blokiran pristup stranici.  Na ovaj način smo ograničili pristup internetu ali još uvek nemamo kontrolu nad DNS-om ako ipak neku stranicu želimo da propustimo. Ima rešenje i za to.

Poruka o blokiranom sajtu (može da se menja)

siteblockedmessage

Besplatan nalog na OpenDNS-u

Servis nudi besplatan nalog sa kojim možete da dozvolite/zabranite pristup stranicama bilo kategorizovanim ili pojedinačnim, da dodate novu stranicu u neku kategoriju. Da upravljate potpuno računarom i internetom na istom koji koristi taj servis.Postoje nekoliko nivoa zaštite koje Vam nisu dostupne bez besplatnog naloga.

Administracija naloga

dashboard

Mogući nivoi zaštite

basicfiltering

Lična filtracija po kategorijama i lista svih kategorija

customize

22

Blokiranje/odblokiranje određenog sajta i posebnog dela na njemu

blockindividualdomain

blockmyspace

Statistika posećenih/blokiranih stranica

statsandlogs

OpenDNS vaš nalog vezuje za ip adresu koju posedujete dok ste na internetu , ako je ona dinamička postoji aplikacija za Windows (verujem i za linux , nisam gledao) koja vrši update vaše ip adrese u njihovu bazu tako da ste 99% zaštićeni onako kako Vi konfigurišete Vaš nalog. Za podešavanje računara , rutera i mreže da radi sa OpenDNS pročitajte na njihovom sajtu upustvo.

Sajt: http://www.opendns.com

2 thoughts on “Zaštitite vaše dete dok krstari internetom – OpenDNS

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.